Historia

Historia

Döner Kebab - en kort historik

Döner kebab är en populär maträtt med ursprung i Turkiet. Traditionellt består den av nötkött eller kyckling som roteras på en vertikal spettgrill, kallat en "döner". Köttet roteras långsamt, vilket gör att det grillas och får en krispig yta på utsidan. Sedan skärs det tunna köttet av spettet och serveras vanligtvis i ett pitabröd med grönsaker, såser och ibland pommes frites.

Döner kebab härstammar historiskt sett från Anatolien i Turkiet. Den moderna versionen med vertikal spettgrill anses ha uppfunnits av en man vid namn Kadir Nurman, som flyttade till Berlin på 1960-talet. Nurman ville skapa en snabb och bekväm maträtt att äta på språng, och han kom på idén att använda en vertikal spettgrill för att effektivt grilla köttet. Detta blev en stor succé i Berlin och sedan dess har döner kebab blivit mycket populär även i resten av Europa.

Döner kebab på en tallrik med en skål sås i bakgrunden